Rada OSN pre ľudské práva prijala rezolúciu odsudzujúcu násilie v Sýrii

01.03.2012 Celý región

Ženeva/Damask 1. marca (TASR) - Rada OSN pre ľudské práva so sídlom v Ženeve prijala dnes rezolúciu, ktorou odsúdila násilie v Sýrii a vyzvala na okamžité zastavenie útokov proti civilistom a umožnenie prístupu charitatívnych organizácií.

Rada dôrazne odsúdila sýrske úrady za rozsiahle poškodzovanie ľudských práv, ktoré môže dosiahnuť až úroveň zločinov proti ľudskosti. Za rezolúciu, navrhnutú krajinami Perzského zálivu a podporovanú Západom, hlasovali zástupcovia 37 krajín zo 47-členného fóra.

Rusko, Čína a Kuba hlasovali proti, tri krajiny sa zdržali. Štyri delegácie sa na hlasovaní nezúčastnili, zástupcovia Sýrie neboli prítomní.

Medzitým sýrski aktivisti informovali, že vládne jednotky dnes prerušili satelitné signály pre mobilné telefóny a znemožnili komunikáciu vo štvrti Báb Amr v meste Homs, ovládanej povstalcami. Očividne sa pripravuje pozemný útok, domnieva sa agentúra AP.

Britské diplomatické zdroje oznámili, že Spojené kráľovstvo z bezpečnostných dôvodov začalo sťahovať zo Sýrie všetok diplomatický personál.
 

Vyberte región